Kickerprofs-tafelvoetbal-evenement-tafelvoetbaltoernooi-opstelling-400
Blog
Terug

Geschiedenis van het tafelvoetbal

Het is niet helemaal met zekerheid vast te stellen, meerdere mensen claimen het tafelvoetbalspel te hebben bedacht, maar vermoedelijk is het Lucien Rosengart uit Frankrijk die de  voetbaltafel heeft uitgevonden

De aanzet hiervoor zou zijn dat hij een spel wilde bedenken voor zijn kleinkinderen. Lucien Rosengart leefde van 1880 tot 1976 en werkte bij autofabrikant Citroën. Naast de voetbaltafel is de Fransman ondermeer uitvinder van de voorwielaandrijving en de veiligheidsgordel. 

Zelf had Lucien Rosengart niet de interesse zijn vinding van de voetbaltafel commerciëel te maken. Het was dan ook het bedrijf “Kicker” uit Zwitserland die de voetbaltafels in Genève in productie nam en ging verhandelen. Deze voetbaltafel, ook wel “Rosengart” genoemd, werd vooral in Frankrijk verkocht. Een opvolger van de Zwitserse voetbaltafel werd ontwikkeld door het Franse bedrijf Bonzini en is tot op heden in Frankrijk de meeste gebruikte voetbaltafel.

De term “Kicker” van het gelijknamige bedrijf uit Zwitserland wordt nog altijd gebruikt in Duitsland, Zwitserland en België en staat synomiem voor tafelvoetbal. Over de hele wereld heeft met mooie benamingen voor het tafelvoetbal. In de Verenigde Staten staat tafelvoetbal bekend onder de naam Foosball, in Duitsland heeft men het naast Kicker over Tischfuβball. In het Spaans is het Futbolin, het Italiaans Calcio balilla of Biliardino en de Fransen gebruiken het woord Babyfoot.
Wat verder weg in Argentinië wordt het Metegol genoemd en in Chili heeft men het over Taca-taca.
Onze zuiderburen in West-Vlaanderen gebruiken het woord Bakkn.

De tafelvoetbalsport begon zich in Europa en Amerika pas echt te ontwikkelen na de 2e wereldoorlog. Rond 1950 werden de eerste toernooien en competities georganiseerd door nationale bonden. Voor die periode werd er hoofdzakelijk alleen in huiselijk kring gespeeld. Er gaan ook nog verhalen de ronde dat het tafelvoetbalspel bedacht is om in te zetten bij de revalidatie van oorlogsveteranen, dit zou helpen bij het verbeteren van de oog-hand coördinatie.

Met de voetbaltafels van Leonhart uit Duitsland, Tornado uit de Verenigde Staten, Garlando en Roberto Sport beiden uit Italië en de reeds genoemde Bonzini uit Frankrijk zijn dit de vijf merken welke voetbaltafels maken die zijn goedgekeurd door de wereldbond ITSF, de International Table Soccer Federation.

De ITSF werd in 2002 opgericht op initiatief van acht landen en heeft o.a. als taken het vastleggen en handhaven van de spelregels, het promoten van de sport, vastleggen van internationale toernooien en het bijhouden van de rankings. Heden ten dage zijn er bij de ITSF 65 landen aangesloten afkomstig uit alle continenten.

In Nederland werd het tafelvoetbal veelal gespeeld in de provincies Limburg en Noord-Brabant waar tafelvoetbal competities al sinds de zestiger jaren gespeeld worden. Heden ten dage wordt er ook meer gespeeld in de Randstad, met name de regio Rotterdam en Amsterdam waar nu ook competities plaats vinden en (internationale) tafelvoetbaltoernooien. Ook in het noorden van het land vinden initiatieven plaats.

Volg ons op:

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up to date met nieuws, wetens- waardigheden en gebruiker ervaringen

Aanmelden

Privacyverklaring

Naast onze privacyverklaring treft u hier tevens informatie aan over onze werkwijze en bewijs van service

Lees meer

Contactgegevens

Bezoekadres (op afspraak) Kruisstraat 48 Lage ZwaluweKruisstraat 48
4926 AH Lage Zwaluwe
  
Bel ons op 06 - 20 34 50 9906 - 20 34 50 99
Mail ons op info@kickerprofs.nlinfo@kickerprofs.nl

Referenties

Doorzoek de website